Välj en sida

Jag älskar dokumentärer. Jag brukar gå in på SVT-Play eller UR om kvällarna när jag har tråkigt och slår på någon lockande dokumentär. För att sluta ha tråkigt. Helt fritt för tolkning vad det säger om mig =)

De ska ha trovärdiga källor och vara kritiska och välgjorda. Det är verkligen jätteviktigt för mig att ta del av kritik och olika och nya perspektiv hela tiden. Jag tycker det är en viktig sak att göra för att växa och jag försöker verkligen ”leva som jag lär”. Jag vet inte hur många gånger jag ändrat åsikt om diverse saker. En del skulle väl kanske kvickt flika in att det är viljesvagt. Att jag vänder kappan efter vind. Men jag lär ju mig hela tiden något nytt, precis som vem som helst. Man får ju hela tiden ta del av nya sätt att se saker på, nya perspektiv, nya saker att ta i beaktande. Hade det inte varit mer dumt att envist behålla samma gamla åsikt trots att man lärt sig nya saker som motsäger åsikten? Jag tycker i varje fall det.

För tre år sedan upptäckte jag TED. Jag satt på föreläsning i Visuell Kommunikation på HLK och vi fick se ett klipp. Mitt första TED-talk.
Vår föreläsare visade oss en föreläsning av James Nachtwey, en krigsfotograf som när han 2007 mottog sitt TED-pris berättade om vittnesmålet hans bilder bar och delade med sig av bilder från krigszoner över hela världen som han besökt.

Klippet i sig är enormt gripande och jag älskade det. Men framför allt så älskade jag konceptet bakom TED som jag i och med detta fick lära mig om.
Kunskap och innovation som sprids gränslöst över hela världen – som lilla jag, här och nu kan ta del av bara sådär. Få idéer är så fantastiska som denna. Idag har jag TED-appen i telefonen och det är det jag ägnar de flesta tågresor och ”mitt-emellan-studer” åt. =)

De flesta redovisningarna jag ser rycker med mig helt tokigt. Jag blir alldeles lycklig av dem – och det kommer ut nya varje dag. De visar på det bästa i vår värld. De bästa hos människan. Det bästa vi kan skapa och tänka ut. Det är själamat att se.
Uppmuntrar alla till att titta och upptäcka, välvilligt så. För det är verkligen helt underbart.

Här är veckans godbitar. Titta och njut!