Välj en sida

Här i våras så började vi misstänka att jag har hudceliaki. Celiaki är ju inte som det ofta i vardagligt tal benämns en intolerans eller en allergi. Det är en autoimmun sjukdom som gör att kroppen förlorar förmågan att smälta/bryta ner gluten. Det är vanligen associerat med magrelaterade problem och kan ha 100 möjliga symptom och reaktioner. Hudceliaki är en sådan avart, där symptomen visar sig i huden. Även här är det individuellt hur svåra symptom man får och i vilken omfattning. Det finns människor med celiaki som lever helt symptomfritt. Man kan dessutom leva bra många år utan symptom och sedan plötsligt börja få. Jag har nog haft symptom ganska länge. Jag fick lite prickar på överarmarna typ. Såg mest ut som lite fräknar och har aldrig varit något problem. Men så i våras började de sprida sig och klia – vilket också är ganska typiskt.

Eftersom en 100% diagnos innebär en biopsi av tarmen kändes det smidigare och säkrare att bara ta det lugnt med gluten ett tag och se om det blev bättre. Efter att nästan ha uteslutit gluten helt i några veckor slutade det klia. Efter ytterligare några började prickarna blekna. På semestern blommade det upp igen eftersom det inte var någon som visste om det än så det var ju svårt att ta hänsyn till när vi blev bjudna. Som tur var återgick det inte till ruta ett och det hann aldrig börja klia ordentligt igen, hann bara börja känna av det lite grann.

Nu sedan vi kom hem och jag har kunnat ha full kontroll över maten så har det lugnat sig igen och prickarna har börjat blekna riktigt fort igen. Men man ska ju veta att det kan ta ett år eller så innan huden är återställd på glutenfri kost. Ja! Det är dessutom ärftligt. Det hade jag dock ingen aning om innan.

Men i hela den här vevan började jag följa ett instakonto som drivs av en mamma vars son har celiaki. Hon blev engagerad i matlagning när han fick sin diagnos för hon ville kunna fortsätta laga varierad, hälsosam mat trots att den var glutenfri. Resultatet blev en hel uppsjö lånade och egna recept som hon delar på hemsidan och på insta delar hon mängder av variationer efter hand som de provar sig fram. Så mycket god mat! Och med fokus på hälsa. Varje rätt kan skalas ner i grundkomponenter och allt finns där; en bra fettkälla, protein, kolhydrater, vitaminer. Har börjat prova hennes recept och det är SÅ gott! Igår höll jag på att offra lite känsel i handen när jag gjorde hennes mexican rice och det var det nästan värt! Bästa risrätten! Så himla smidig för du kan bygga upp hur många rätter som helst runt den, och har familjen olika behov är det en så smidig utgångspunkt som alla sen kan kombinera lite olika till. Just för att den är både glutenfri, mjölkfri och vegansk. Jag stekte citronkryddad kyckling till och skulle haft avokado till själv men den råkade jag visst glömma. Lite grönsaker på det och sen är saken biff!

Mexican Rice Bowl

Det är helt klart värt att kika in om ni saknar uppslag och vill hitta nya, fräscha mumsiga alternativ. Det bästa var att Lexie ÄLSKADE DET! Vi hade bara i en halapeño men hade nog kunnat ha i en halv till utan problem. Men det var lika asgott ändå!

Jag har verkligen fått bilden av att det är en kamp att leva glutenfritt. Det fanns inga alternativ, de som fanns var dyra (det är en del iofs) och det var så mycket man fick offra. Det roliga är att jag upplever det mindre och mindre så nu. Nu undviker jag inte alla spår av gluten och det hade blivit lite knepigare förstås. Men det finns mängder av pasta-alternativ – vissa bättre än andra – så det behöver man inte gå miste om. Brödet saknar jag inte så mycket för det åt jag knappt. Men det finns asgott. glutenfritt knäcke! Jag har lärt mig göra glutenfri pajdeg och det var egentligen inget märkvärdigt. Än så länge har jag inte provat på att göra bakverk, där får jag nog läsa på mer. Det finns ju färdiga mjölmixar att köpa men det blir sanslöst dyra kakor på det. Det finns så fantastiskt många idéer bara man googlar lite och lär sig kemin i bakning lite bättre. Vad behövs för att få till en bra deg. Vad behövs för att den ska få bra konsistens och smak. Kan man det finns det ju massor av saker man kan byta ut glutenråvaror med. Jag såg ett zucchinibröd härom dagen som såg så jäkla gott ut! Såg ut som helt vanligt mörkbröd, det är jag pepp på att prova.

Det roligaste har varit att inse hur många alternativ som faktiskt finns om man vågar lämna de typiska svenska ramarna om vad som gäller för husmanskost och vad den ska göras av. Det är mjöl i sås, i panering, i pajskal, i pasta, i rostmackan, i palten, i tårtan, i bullan… Allt det här går att göra mumsigt och mjölfritt och oftast är det inte krångligare i det minsta. Man får lära sig något nytt – helt klart! Men lite ny kunskap är väl inget att vara rädd för? Den är varken dyr eller besvärlig. 🙂