Välj en sida

Jag hade – som en annan – aningen bittert gett upp hoppet om att någonsin mer få höra något hederligt från ett större företag. Men så kom Bahnhof

Igårkväll låg vi ute och körde på kvällen och rätt vad det är så plingar det till i min överdrivet uppkopplade lur. Det är ett mail från Bahnhof som dimper ner i inkorgen. Jaha – tänker jag. Dags för räkningen redan? 
Så läser jag titeln som lyder:

Viktigt: Bahnhof kommer ALDRIG att bidra till avlyssning”.

 

Mailet om följer är med lätthet bland det mest EPICASTE jag någonsin läst!

Hej, 

Oroliga kunder har hört av sig med frågan: Är Bahnhof en av de operatörer som ger myndigheter (Säpo, Polisen, Tullverket) tillgång till automatisk avlyssning?
Det enkla svaret är Nej. Men läs gärna vidare, för vi vill ändå informera om vissa risker.

Hos Bahnhof är din surftrafik lika helig som den klassiska Brevhemligheten. Vi tror att datorn, mobilen eller surfplattan i svenska hem ofta innehåller det allra mest känsliga och privata – i många fall mer privat än pappersbrev och telefon. Säpo försöker just nu övertala olika operatörer att svika sina kunder, men hos Bahnhof har de inget att hämta.

Problemet är de så kallade öppna stadsnäten, där nätägaren kontrollerar de sista kablarna fram till ditt bredbandsuttag. Det har kommit till vår kännedom att vissa av dessa stadsnät i Sverige är anslutna till Maintrac – det företag i Linköping som pekats ut i nyheterna som en bas för övervakning och avlyssning.

 Vad innebär det?
Det innebär att vissa av vår kunder riskerar en avlyssning av IP-nummer i ”slutsteget” av nätet på vägen till fastigheten och bredbandsuttaget. (När Bahnhof dragit fibern hela vägen fram, vilket är fallet med många bostadsrättsföreningar och företag, finns ingen sådan risk.)

Vad är faran?
En del rycker bara på axlarna åt övervakning. Men Bahnhof menar att frihet från övervakning är en hörnpelare i ett demokratiskt och blomstrande samhälle. Dessutom finns alltid risken att någon på myndigheten missbrukar sin makt av politiska, ekonomiska eller privata skäl.

Vad gör Bahnhof nu?
* Vi kommer inom kort att lista de stadsnät som är anslutna till Maintrac på vår hemsida.

* Vi ska ruska om respektive stadsnät för att få dem att inse det vansinniga i denna typ av registrering.
* Vi kommer att ge alla möjlighet att själva kontakta stadsnäten och ge sina synpunkter. Detta gäller ju inte bara Bahnhofs kunder utan samtliga i de berörda stadsnäten.

Vad kan man göra själv?
Bahnhof erbjuder sedan länge en tjänst vid namn Integrity VPN. Allt som skickas till och från din dator krypteras. Ingen kan avlyssna trafiken på vägen, varken stadsnätet, internetkaféer eller andra som du kopplar upp dig mot.

Läs mer om Integrity här.
Gå gärna in på Mina sidor och se om du tillhör ett stadsnät och i så fall vilket.

Vi lever i en tid då myndigheterna ökar trycket på internet och operatörerna. Bahnhof gör sitt yttersta för att värna friheten och rättigheterna på nätet. Det kan du alltid lita på. 

Inom de närmaste dagarna kommer ytterligare information på Bahnhofs hemsida.

UPPDATERING: Nu när jag tittar in hos Bahnhof så har följande artikel kommit upp -> Läs HÄR!

Jag satt dubbelvikt i skratt genom hela mailet. 

Det är helt solklart allvarliga saker företaget tar upp och egentligen inget roligt med tanke på de problem vi står inför. Men jag kan inte beskriva det som något annat än underbart kul att de gör den här typen av ställningstaganden gång på gång! 

Det är roligt och underbart och härligt! Det gör mig glad! För jag kan inte påstå att jag någonsin förväntade mig att höra ett företag slåss för sina kunders intressen så här ihärdigt och öppet (och framför allt med den här underbara kaxiga attityden). 
Framför allt så slår de huvudet på spik i sakfrågan. De flesta rycker lite på axlarna åt övervakningen och resonerar lite ynkligt att ”…har du inget att dölja så är det ju inget problem…”. 
Men då måste jag – liksom Bahnhof – fråga vad du hade tyckt om Posten rev upp dina kuvert och läste igenom?

Du hade blivit förbannad inte sant? Och numera så skickas inte speciellt mycket av det allra mest privata med posten längre. De allra mest privata breven skickas idag via etern på ett eller ett annat sätt. Då är det helt plötsligt okej att någon river upp brevet och läser? Eller lyssnar på samtalet?

Jag finner det här resonemanget fullkomligt befängt och det håller inte när det blir testat, vilket har påvisats gång på gång.
Till syvende och sist så tycker ingen av oss att det är speciellt mysigt att någon obehörig läser vår post, i vilken form den än må vara. Och hade vi gjort ett aktivt val så hade vi sagt att nej – det här känns inte bra, det här vill jag inte. Men när en myndighet talar så är det lättare att bara rycka på axlarna och konstatera att ”jag har minsann inget att dölja”. 
Det är Du som avsändare som bestämmer vem som är mottagare till din post och därigenom också DU som avsändare som bestämmer vem som är behörig att gå igenom din post – INTE någon myndighet någonstans.

Myndigheterna kan istället ta och förvissa sig om att OM jag någonsin vill ha kontakt med dem så kommer det vara tydligt(!) adresserat till dem!